Pages

Saturday, June 25, 2011

Ibrah Pertama: Kematian pasti menjemput kita

Alhamdulillah segala kesyukuran kita panjatkan kepada Allah yang masih memberi ruang kepada saya untuk berkongsi sedikit perasaan kepada semua pembaca setelah saya selamat menunaikan Umrah. Moga2 umrah maqbulah...Amin.. Tidak lupa juga selawat dan salam atas junjungan besar Rasul Dakwah danRasul Tarbiyah dan ahli kelurga baginda dan semua para sahabt radiya Allahu anhum.
Setiap manusia akan merasai kematian..

Di sini saya ingin kongsikan beberapa ibrah yang sangat memberi kesan kepada diri saya sesama saya berada di Tanah Haram. Maka molek kiranya saya berkongsi satu persatu ibrah yang merangsangkan diri saya dan moga2 berguna juga kepada anda. Ibrah yang pertama: Kematian satu kepastian...

Semasa saya berada di Madinah dan Mekah, hampir setiap kali habis solat fardhu akan ada solat jenazah terutamanya di Masjid Al-Haram.. saya ingatkan setiap kali solat jenazah mayatnya seorang je rupanya tak kurang daripada lima... ini bererti setiap masa mesti ada orang yang mati... Kita pula bila? Sudah tentu kita tidak tahu tapi itu adalah kepastian

Kita kekadang merancang penuh apa yang kita nak buat untuk hal dunia kita tp pernahkan kita merangcang untuk kematian kita? Semasa perjalanan menuju ke Arab Saudi dengan menaiki bas, seorang Musyrif kami ada bercakap tentang kematian... Sungguh sayu saya mendengarnya seperti satu charge keimanan...Antara pointsnya ialah Manusia boleh pilih cara kematiannya melalui bagaimana cara hidupnya di dunia, andai memilih kehidupan dunia sebagai ladang akhirat sesungguhnya ia memilih kematian yang terbaik, sekiranya memilih dunia sebagai syurga untuk bersenang-lenang maka ia telah memilih kematian yang su'.... Moga Allah lindungi kita.

Ada satu peristiwa yang berlaku pada kawan saya ketika ingin mencium hajar aswad.... saya bersamanya pada mulanya tetapi disebabkan ramai orang ketika itu saya mengambil peluang untuk melaksanakan tawaf sunat tetapi dia ingin juga mencium hajar aswad tersebut... setelah selesai saya melaksanan tawaf saya menunggu di tempat yang kami selalu tunggu, selama beberapa minit saya menunggunya kelihatannya dari jauh menghampiri saya... Terkejut saya melihatnya..."Awat dengan spek mata ko?"..Retak. soal saya padanya.
Dia menceritakan kepada saya bahawa spek matanya diletakkan di dalam poket dan ketika berebut untk cium batu aswad tanpa disedari cermin matanya pecah..
Katanya lg kepada saya "Aku belajar benda baru hari ini" "Benda apa?" Soal semula padanya.... "Betapa sakit apabila mati... aku rasa nak mati td bila berebut nak cium hajar aswad, orang arab besar2 himpit dada aku..."

Mungkin cerita di atas ini simple tp beri banyak ibrah kepada saya tentang kematian, membuatkan saya untuk melihat semula kehidupan saya, penuh dengan apa saya isikan? Umur remaja saya diisi dengan apa? Kebaikan atau keburukan...
Ziarah dan Umrah kali ini memberi satu sentuhan tarbiyah yang mendidik jiwa saya agar terus Iltizam dan istiqomah dengan deen Allah SWT.

 

No comments:

Post a Comment

Undi Anda adalah Rahsia