Pages

Wednesday, August 3, 2011

Moga Berjumpa Lagi

Tengah melepak-melepak kat tepi masjid selepas solat subuh ngan kawan2 tetiba datang 2 orang senior yang hebat- Senior Fadhilatu Assamahah Assheikh Azlan Shah dan Senior Fadhilatu Assamahah Assheikh Shah Nazrin, tetiba ada kawan saya bagi tahu kata diorang nak balik pagi ini apa lagi terus diminta bagi Kalimah Akhirah....

Walaupun simple majlis tu, tapi berisi dengan mutiara yang bermanfaat bagi saya khususnya.... Hiba, rindu, sayang pula kat mereka, sebab nak pulang ke Malaysia, mungkin saya sempat bersama mereka setahun sahaja tapi ia cukup bermakna bagi saya, bermanfaat bagi kehidupan saya. Insya Allah. Mungkin suka untuk saya kongsikan kepada anda tentang mereka.

Senior Fadhilatu Assamahah Assheikh Shah Nazrin

Beliau senior saya di Yarmouk University, Jordan cuma takhasus berbeza, beliau Ekonomi Islam dan saya fikh wa Usul, seorang yang smart dan bergaya, selama saya berada dengan dia banyak nasihat tercurah pada saya, asal berjumpa di Masjid Jamiah pasti disapa, pasti ditegur, tanyalah di bumi Irbid ini sapa yang tak kenal beliau, pasti semua mengenalinya, kalau yang tak kenalnya sudah tentu dianggap alien. Selalunya perbincangan saya dengannya banyak menyentuh tentang hal pembelajaran saya di universiti.

Antara yang dikongsikan beliau semasa kalimah akhirah, kesedihan kerana banyak lagi ilmu yang masih belum diambil dan dikaut di sini dan sebagainya. Nasihat ini membuatkan saya rasa ingin bersungguh-sungguh di bumi Jordan ini. Semasa on the way balik ke rumah tadi saya masih lagi dapat bertaaruf dengannya secara lebih mendalam dan merapatkan ukhwah walaupun sebentar lagi pulang ke Malaysia.

Senior Fadhilatu Assamahah Assheikh Azlan Shah


Beliau saya anggap sebagai seorang abang bagi saya walaupun bangsa berbeza tapi aqidah yang sama, beliau juga sama university dengan saya dan takhsus Ekonomi Islam, seorang yang sibuk dengan kerja-kerja islam, sentiasa saja rajin dilihat di masjid, seorang peramah dan open minded. Beliau juga merupakan mentor saya dalam AF (Akademik alFateh), saya hanya dapat ringkaskan tentang beliau kerana jika ingin cerita tentang kelebihan dan kebaikan beliau sudah tentu kena buat satu slot untuk saya selama seminggu untuk cerita tentang peribadi beliau.

Antara mutiara yang keluar dari mulut beliau yang membuatkan saya selalu ingat pada beliau apabila bercakap tentang soal percaya. Percaya kewujudan kita ke sesuatu tempat atau berada dalam sesuatu situasi atau pendek kata tsiqah kepada Allah. Perkongsian-perkongsian daripada beliau yang sentiasa membasah hati saya semasa dalam AF, tentang Sultan Al-Fateh dan bagaimana mengaplikasikan kuasa2 tersebut kepada realiti kehidupan. Beliaulah murrabi saya secara langsung mahupun tidak langsung, jika Sheikh Shah Nazrin banyak menasihati saya dari segi ilmu, Sheikh ini pula banyak menasihati saya dari sudut keimanan, tazkiyah annafs dan pentarbiyah. Beliau sempat lagi menasihati tentang jagalah iman, jagalah diri daripada dosa dan sebagainya dalam Kalimah Akhirah.

Penutup

Kita kehilangan manusia-manusia yang hebat seperti mereka dan kita harap akan lahir pemuda-pemuda seperti mereka. Kita hanya penyambung rantaian setelah rantaian ini dibina oleh generasi sebelum. Kepulangan mereka ke bumi Malaysia bukanlah membuatkan kita rasa rehat disebabkan mereka tiada tapi membuatkan kita sedih dan sentiasa membayangkan nasihat2 dan sumbangan2 mereka untuk islam. Saya akan sentiasa doakan kalian moga terus tsabat dan istiqomah dalam jalan Dakwah dan Tarbiyah. Moga kenangan bersama menjadi saksi ukhwah kita di akhirat nanti. Akhir kata, moga berjumpa lagi, Saya sayang kalian kerana Allah.

No comments:

Post a Comment

Undi Anda adalah Rahsia